Welke voedingsstoffen zitten er in kaas?

Melk is een natuurlijk product en de belangrijkste basis voor kaas. Om 1 kilo kaas te maken is 10 liter melk nodig, want kaas is een concentratie van het vet (in droge vorm), calcium, proteïnen, vitaminen en mineralen die allemaal in melk zitten. Kaas is dan ook een bron die rijk is aan proteïnen en calcium.

Vitaminen

Kaas is ook rijk aan vitaminen: A, B2, B12, D en K2. En vitaminen zijn essentieel voor het verkrijgen van energie, om nieuw weefsel aan te maken, om afvalstoffen te verwijderen en om er voor te zorgen dat alle organen in staat zijn om goed te functioneren.

Energie

Melkvet bevat een relatief grote hoeveelheid verzamelde linolzuren, of CLA,die essentieel zijn voor de groei en verschillende andere lichamelijke functies. Omdat de hoeveelheid vocht in kaas niet constant is, wordt de vetinhoud meestal uitgedrukt als een percentage van de droge stof (vet in droge stof). De droge stof van een onvolwassen Edammer bevat 40% vet, wat betekent dat het uiteindelijke product 23 gram van het absolute vet per 100 gram bevat.

Proteïnen

Proteïnen spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van ons lichaam en je goed voelen in het algemeen. Ze zijn essentieel voor groei en reparatie van weefsel. Vergeleken met andere voeding is kaas een belangrijke leverancier van proteïnen. Zo’n 35 gram kaas geeft net zoveel proteïnen als 50 gram vlees. Kaas is derhalve een geweldig alternatief voor vlees.  

Calcium

Melk en kaas zijn fantastische calciumbronnen voor het menselijk lichaam. Met 4 plakjes kaas krijg je meestal al voldoende calcium binnen om in de dagelijkse behoefte van het lichaam te voorzien. Calcium is essentieel bij het krijgen van gezonde botten en een sterk gebit.

Lees hier meer over het goede van zuivel