Opslag

De perfecte verpakking


Kazen rijpen vanaf de dag dat ze worden gemaakt tot het moment waarop ze worden gegeten. Om te rijpen, moet een kaas ademen en heeft het dus  lucht nodig. Dus is het noodzakelijk dat de kaas wordt verpakt in materialen die er voor zorgen dat de kaas niet ‘stikt’. Een klevende film en vochtig linnen of katoen zijn de beste materialen om de kaas te verpakken. 

De Frico-verpakkingen zijn scherp toegespitst op het gebruik en de gebruiker. Voor de zorg en de horeca spelen naast smaak en gezondheid ook de aspecten houdbaarheid en gemak een grote rol bij het ontwikkelen van de verpakking. 

Het opslaan van kaas

Het ideale kaasklimaat ligt voor de meeste kazen tussen de 8 *C en 14 *C. Sterke temperatuurschommelingen maken de kaas zoet en zorgt voor condensatie wat vervolgens weer de smaak kan beïnvloeden. En wanneer kaas voor langere tijd in een warme omgeving ligt, kan hij uitdrogen. Dit geldt met namen voor jonge, zachte kazen. 

Harde, gesneden kaas moet eigenlijk een uur voor consumptie worden gekocht en op kamertemperatuur worden gebracht, zodat de volle smaak het beste tot zijn recht komt.

De beste manier om kaas voor een korte tijd in de keuken te bewaren is onder een kaasstolp. Voor een langere periode is een donkere, luchtige plek het meest geschikt, zoals een koelkast, een koele kelder of opbergkast. Wees er wel zeker van dat de opbergplek niet te  tochtig is, want dan droogt de kaas uit. En als u de kaas in de koelkast opbergt, raden we aan om deze in het onderste deel neer te leggen, daar waar de lucht het koudst is.


De houdbaarheid

De houdbaarheid varieert per kaas. Hoe harder de kaas des te langer deze meegaat omdat het minder vocht bevat.

Voor alle types kaas geldt dat een goede verpakking de sleutel voor een langere houdbaarheid is en dé bescherming tegen uitdroging. De vorm van de kaas kan ook de houdbaarheid beïnvloeden. Een punt kaas houdt het vocht langer vast dan een plak en kan daarom langer worden bewaard.

Vacuüm verpakte kaas kan gewoonlijk vele maanden tot een jaar worden bewaard. En in het geval er toch een schimmelplek op de kaas verschijnt: gewoon wegsnijden, inclusief een flink stuk rondom deze plek.